A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Державний професійно-технічний навчальний заклад "Західно-Дніпровський центр професійно-технічної освіти"

Про професію

Дата: 01.04.2020 13:41
Кількість переглядів: 177

 

Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів

Сьогодні Україна – могутня автомобільна країна з багатомільйонним парком різноманітних типів вантажних, легкових автомобілів та автобусів. Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів – це робітник, який здійснює вісі види ремонту і технічного обслуговування автомобільного транспорту. Робота представника цієї слюсарної спеціальності знаходить широке використання в усіх галузях, де використовують машини. Кожна машина являє собою складну технічну систему, яка складається із багатьох деталей і вузлів, що взаємодіють між собою в процесі роботи. Але і найдосконаліша машина під впливом робочих навантажень і навколишнього середовища з часом потребує ремонту. Несправності (знос) деталей та вузлів призводить до серйозних недоліків у роботі машини або повністю виводить її з ладу. Допоможе в цій ситуації автослюсар. Від його кваліфікації, від уміння передбачити малопомітні ознаки відхилень у роботі машини залежить дуже багато. Тільки він здатен передбачити наслідки і врятувати машину, а разом із нею і водія. У роботі автослюсаря, вдало поєднується фізична і розумова праця.

До обов’язків автослюсаря належать: 

  • профілактичні огляди машини;
  • поточний ремонт та наладка;
  • планові попереджувальні ремонтні роботи;
  • термінові ремонтні роботи, спричинені аварійними поломками.

Виявлення причин несправностей – дуже копіткий і відповідальний етап у роботі автослюсаря. Правильна діагностика дозволяє запобігти дуже складним та об’ємним розбирально–складальним роботам, скорочує час ремонту. Тому автослюсар повинен не тільки добре знати їх устрій, а також мати добре розвинене просторове уявлення, що дозволить чітко уявити передачу руху у механізмі.

Автослюсар повинен добре знати: призначення і устрій вузлів автомобіля, правила розбирання і складання вузлів, типові несправності машини та способи їх усунення, технологію ремонту деталей вузлів, устрій універсальних і спеціальних пристроїв і інструментів для технічного обслуговування та ремонту автомобілів.

Повинен вміти: 

  • знімати та встановлювати системи, механізми, агрегати автомобілів;
  • розбирати та збирати вузли;
  • виконувати підгонку деталей при зборці;
  • ремонтувати насоси, вентилятори, компресори, газорозподільні механізми, прибори електроустаткування;
  •  виконувати операції технічного обслуговування.

Для цього автослюсарю треба розвивати такі якості: спостережливість, уважність, творчий підхід до вирішення проблем, гостроту зору та слуху, чуттєвість пальців рук, дар передбачення неполадок та їх попередження і усунення. Для успішного оволодіння цією професією необхідні знання з хімії, фізики, креслення.

Ринок праці. Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів може працювати в автотранспортних і авторемонтних організаціях, на станціях технічного та сервісного обслуговування автомобілів, у транспортних цехах організацій різних видів економічної діяльності. Набуті профкесійні знання автослюсар може реалізувати і в інших професіях.

Перспективи. Постійне і стрімке зростання автомобільного парку в країні, а також вдосконалення і ускладнення конструкцій і механізмів, потребують великої кількості обслуговуючого персоналу, тому потреба у фахівцях з ремонту та обслуговування автомобілів постійно зростає.

 

Водій автотранспортних засобів – фахівець, який професійно управляє легковими і вантажними автомобілями всіх типів і марок, а також машинами спеціального призначення.

Рух — основна умова сучасного життя, проте не кожен громадянин нашої країни може дозволити собі особистий транспорт, і саме в такому випадку на допомогу приходить водій.

Коротка історія професії. Слово “автомобіль” – коляска самопересувна (вуатюоотомобіль) – так називався перший екіпаж з механічним двигуном. З часом, від цієї назви залишилося тільки слово “отомобіль”, яке бере свій початок від грецьких “ауто” (сам) і латинського “мобіліс” (той, що рухається). Саме ці два слова породили звичне для наших вух “автомобіль” і “авто”. Перші спроби створити автомобіль були ще в XVII ст. У цей же час французький інженер Нікола-Жозеф Кюньо створив перший паровий автомобіль-тягач, призначений для артилерійської зброї. Перші спроби не дозволили створити повноцінний автомобіль. За великим рахунком, не були автомобілями і парові омнібуси, що з’явилися в Англії в XIX ст. Але свою роль ці машини в історії автомобілів зіграли – була доведена можливість механічного пересування, створені та випробувані основні вузли і механізми. Однак саме ці, здавалося б, безглузді машини і дали початок історії автомобілів, а водночас і професії водій.

Характер роботи. Для водія характерне поняття “робоче місце” – автомобіль і “робоча зона” – дорога, АТП, АЗС і т.п. Робоче місце – автомобіль є місцем підвищеної небезпеки. Професія водія автотранспортних засобів – наймасова, щорічно тисячі молодих людей поповнюють ряди професіоналів. Автомобільний транспорт займає провідне місце, він використовується для перевезення людей і доставки вантажів, використовується і великими підприємствами, і приватними підприємцями. У загальному потоці машин можна бачити безліч вантажних автомобілів різного призначення. Із зростанням кількості автомобілів, ускладненням їх конструкцій, що поліпшують умови праці водія та підвищується їхня надійність, довговічність, економічність і екологічність, підвищуються вимоги до рівня професійної підготовки водіїв. Водій автотранспортного засобу повинен знати призначення, розташування, принцип дії механізмів і приладів легкового і вантажного автомобіля. Крім того, він повинен дотримуватися правил техніки безпеки при перевірці технічного стану автомобіля в обігу з експлуатаційними матеріалами: паливом, електролітом, маслами, охолоджувальними рідинами.

Медичні обмеження. Для водія автотранспортних засобівголовне – відповідний стан здоров‘я. Складні умови діяльності водія автотранспортних засобів ставлять високі вимоги до стану його здоров‘я, особливо до зору, слуху, нервової системи. Водій повинен правильно розрізняти кольорові сигнали, швидко відновлювати зорову здатність після темряви і різкого освітлення. Водій весь робочий час проводить у малорухомій позі, його м‘язи навантажені нерівномірно, тому особам, які страждають захворюванням опорно-рухового апарату та ревматичними захворюваннями, небажано обирати дану професію. Медичними протипоказаннями є також захворювання, які супроводжуються непритомністю (епілепсія) і серцево-судинні захворювання.

Вимоги до індивідуально–психологічних особливостей. У роботі водія величезне значення має вміння ефективно діяти у напружених критичних ситуаціях, які нерідко складаються на дорогах. Високій рівень емоційної стійкості дає йому змогу діяти швидко, точно і правильно. Щоб стати водієм- професіоналом, необхідно володіти наступними особистими якостями: спостережливістю, рішучістю, спритністю; врівноваженістю, розсудливістю; емоційною зрілістю, соціальною пристосованістю; великим обсягом уваги; гарною зоровою пам‘яттю; гарною моторною пам‘яттю; гарною реакцією на можливі несподівані ситуації на дорозі.

Ринок праці. Водій – одна з найбільш потрібних професій на ринку праці. Вона дуже потрібна для нашого суспільства. Роботи для водіїв не зменшується. Люди цієї професії користуються все більшим авторитетом і попитом, як в державних структурах, так і в приватному секторі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень