A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Державний професійно-технічний навчальний заклад "Західно-Дніпровський центр професійно-технічної освіти"

Про професію

Дата: 30.03.2020 16:49
Кількість переглядів: 475

 

Маляр - одна з найбільш захоплюючих і цікавих професій

Хороший маляр повинен бути справжнім художником, адже колірне оздоблення будинків і кімнат має на людину своєрідний психологічний вплив, впливає на настрій, працездатність. Маляр виконує фарбування, обклеювання, художню обробку, ремонт внутрішніх поверхонь будівель.

Історія професії. Виникла ця професія давно. Вже близько п'яти тисяч років тому при будівництві будівель застосовували штукатурку з гіпсу і виконували малярні роботи. На території нашої країни штукатурку використовували в VI столітті до нашої ери. Храми і будівлі середньовічних міст були облицьовані мармуром або покриті різнокольоровою штукатуркою, всередині були виконані різноманітні малярні роботи. До кінця XI століття, коли перше держава досягла зеніту своєї могутності і культурного розквіту, поряд з поліпшеною обробкою, живописом, мозаїкою і облицюванням керамічними плитами, широко застосовували вапняну штукатурку.

Характер праці. Суть роботи - внутрішня обробка житлових і нежитлових приміщень. Сюди входить вирівнювання стін, стель, дверних і віконних укосів, також поклейка різних видів шпалер на стіни і стелю. І, звичайно, жоден ремонт не обходиться без фарбування. Фарбуються оштукатурені та вирівняні поверхні - стіни і стелі, проте в даний час дуже популярно використовувати шпалери під фарбування - на підготовлену поверхню клеяться білі шпалери під фарбування і після фарбують їх в потрібний колір. Також поклейка фотошпалер і  оформлення дизайнерських конструкцій (в основному, з гіпсокартону: наприклад,  декоративні шафи, ніші або світильники на стелю у формі літаючої тарілки) - для особливо вишуканих замовників. Він готує під фарбування бетонні, дерев'яні та металеві конструкції. Поверхні забарвлює вручну або за допомогою валиків, фарбопультів, пістолетів та інших пристосувань, наклеює шпалери. Він володіє прийомами роботи високоякісної і декоративної штукатурки, а також прийомами багатоколірного фарбування фасадів, будівель спеціальними синтетичними складами.

Ринок праці. Професія маляра в наш час досить поширена. Без цих фахівців неможливо уявити жодне будівництво, жодну ремонтну або монтажну організацію. Працюють малярі і на промислових, і виробничих підприємствах, заводах, у будівельних компаніях, ремонтно-будівельних та житлово-комунальних управліннях. Професія маляра має високий рівень затребуваності на ринку праці. Рівень заробітної плати маляра - високий, багато в чому залежить від місця роботи, складності завдання, рівня професіоналізму. Маляр має перспективи кар'єрного росту до бригадира, техніка. Він має можливість організувати свою справу, займатися ремонтом житлових приміщень.

Умови роботи. Робота протипоказана людям із захворюваннями: органів дихання (хронічний бронхіт, хронічна пневмонія та ін.); серцево судинної системи (гіпертонія, серцева недостатність та ін.); органів травлення (хронічні захворювання печінки та ін.); опорно - рухового апарату (обмежуючі рухливість рук, ніг); нервової системи (нав'язливі стани, непритомність та ін.); шкіри (дерміти, екзема та ін.)

Штукатур – кваліфікований робітник, що спеціалізується на внутрішній і зовнішній обробці будівель

Ця професія займає особливе місце серед будівельних спеціальностей.   

Штукатури першими починають  обробку будівель, створюють основу, яку потім доповнюють малярі, плиточники-мозаїчники тощо.

Історія професії. Найдавнішими штукатурами були будівельники Стародавнього Єгипту п'ять тисяч років до н.е. Стіни будівель тоді покривали шаром гіпсового розчину, а потім фарбували. Поверх фарби наносили зображення з давньоєгипетської міфології.

У Стародавньому  Китаї також фарбували стіни, але не штукатурили, а просто покривали фарбою дерев'яні поверхні. Довгий час штукатурні роботи виконувалися різними фахівцями. Лише з 1932 року в наших ПТУ стали готувати штукатурів.

Характер професії. Робота штукатура полягає у виконанні вирівнюючого або декоративного шару розчину на поверхнях стін, стель та інших конструкцій. Штукатурять поверхні як всередині приміщень так і на фасадах. Штукатур готує поверхню до опорядження, готує розчин, наносить його вручну або механізованим способом на поверхню, розрівнює і затирає, штукатури самостійно замішують штукатурні, шпаклювальні, грунтувальні, декоративні, гідроізоляційні і теплоізоляційні розчини, готують поверхні для виконання робіт (у тому числі, виконують розмітку, грунтовку, прооліфлення і т.д.), виробляють накривку під забарвлення без піска, закладають шви між панелями, обштукатурюють як стіни і стелі, так і віконні та дверні укоси, ремонтують пошкоджений штукатурний шар,  а також оштукатурюють поверхню, щоб зробити її ідеально гладкою.

Ринок праці. Люди з такою професією працюють у різних організаціях. Адже не тільки будівельні компанії містять бригади штукатурів. Такі фахівці працюють ще й у великих організаціях з великим обсягом своїх приміщень, які потрібно постійно ремонтувати і перебудовувати. Працюють як в приміщенні, так і на відкритому повітрі. Користується спеціальними будівельними пристосуваннями (ліси, драбини, колиски ...). Темп роботи напружений. Безумовно, ця професія дуже затребувана і коло потенційних клієнтів дуже широке, адже ремонт роблять як приватні особи, так і компанії, підприємства. Причому, якщо будівництво, в основному, затівають у теплу пору року, то замовлення на ремонтні роботи всередині приміщень є завжди. Але тут, як і в будь-який інший професії, найголовніший чинник затребуваності - це професіоналізм та вміння самого фахівця. Так що, можна сказати сміливо - у хорошого маляра-штукатура робота буде завжди.

Умови роботи. Штукатуру необхідні фізична витривалість, рухливість тіла і рук, їх координація, відчуття рівноваги, хороший зір (гострота, колірна відмінність), розвинена суглобово-м'язова і тактильна чутливість, хороший лінійний окомір, наочно-оглядове мислення і пам'ять. Він повинен бути акуратним, мати художній смак. Робота протипоказана людям із захворюваннями: органів дихання (хронічний бронхіт, хронічна пневмонія та ін.); серцево-судинної системи (гіпертонія, серцева недостатність та ін.); органів травлення (хронічні захворювання печінки та ін.); опорно-рухового апарату (обмежуючі рухливість рук, ніг); нервової системи (нав'язливі стани, непритомність та ін.); шкіри (дерміти, екзема та ін.).

Лицювальник-плиточник - одна з найцікавіших будівельних професій, специфіка якої полягає в тому, що лицювальник має справу в основному з внутрішніми поверхнями будівель.

Історія професії. Зразки плиткових робіт ми знаходимо вже в давнину. Високорозвинена культура античності залишила нам багато прекрасних у художньому відношенні прикладів цієї стародавньої професії. Римляни познайомили Західну Європу, так само як і візантійці Східну Європу, з плитковими, і насамперед, з мозаїчними роботами. Професія «лицювальник - плиточник» є, таким чином, древнім ремеслом з багатими традиціями.

Характер праці. Лицювальник-плиточник виконує обробку фасадів будівель керамічними та бетонними плитами. Виконує укладання кам'яних і бетонних ступенів зовнішніх сходів. Встановлює тумби огороджень і парапетів з тесаного каменю. Виконує облицювання набережних і прогонових будов мостів. Виконує роботи з влаштування плиткових підлог і облицювання внутрішніх поверхонь стін лазень, санітарних вузлів, ванних кімнат. Сортує керамічну плитку за видом, розміром, кольором. Готує розчини, очищає поверхні перед укладанням керамічної плитки. Ремонтує облицювання поверхні.

Ринок праці. Робота лицювальника-плиточника може проходити в різних місцях: квартирах, приватних будинках, торгово-розважальних комплексах, офісних і бізнес-центрах, магазинах і супермаркетах, лазнях і саунах, соляріях, басейнах та інших приміщеннях, в яких потрібно облицювати поверхню. 

 Можливі шляхи розвитку плиточника:

-       Спеціалізація і освоєння суміжних областей. Плиточники можуть спеціалізуватися на укладанні конкретних видів плитки, в роботі на конкретних об'єктах.

-       Також людина з професією плиточника може освоювати суміжні спеціалізації, такі як: прораб, інженер-будівельник, архітектор, паркетник, штукатур-маляр, плиточник фасадчик, муляр і т.п.

-       При цьому професія плиточника може припускати і підприємницький шлях розвитку. В даному випадку людина може почати займатися власною справою, працювати на себе або відкрити свою фірму.

Вимоги до індивідуально–психологічних особливостей. Успішність професійної діяльності маляра, штукатура, лицювальника - плиточника багато в чому залежить від його психофізіологічних особливостей. Тому оптимальне пристосування працівника до професії досягається за рахунок індивідуального стилю діяльності.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень